Професія кухаря дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки. Вона розвивалася разом з цивілізацією, так що можна сказати, це – одна із найдавніших професій. Соціальна важливість професії в суспільстві.
Професія кухаря – одна з найважливіших у людському суспільстві. Це не тільки давня, а й вічна професія. Кухар подібний до художника. І якщо він любить власну професію, то створює вишукані страви творчо, винахідливо. А це приносить людям задоволення.
Сучасний працівник підприємств харчування – технологічно грамотна і творча людина. Кухар повинен мати високий рівень теоретичних знань та професійної підготовки, уміти поєднувати їх у повсякденній роботі.
Велике значення мають також особисті якості майбутнього кухаря. Він повинен уміти спілкуватися з людьми, бути ввічливим, акуратним, уважним, витривалим. Повинен мати гарний смак, творчу фантазію, міцне здоров’я.
Підготовка кваліфікованих робітників за професією кухар може проводитися за такими видами: первинна професійна підготовка, професійне (професійно-технічне) навчання, перепідготовка.
Первинна професійна підготовка передбачає здобуття особою всіх результатів навчання, що визначені стандартами П(ПТ)О.
Професійне (професійно-технічне) навчання або перепідготовка передбачає здобуття особою одного або декількох результатів навчання відповідно до потреб роботодавців-замовників кадрів або особистості.
Підготовка кваліфікованих робітників за професією кухар включає первинну професійну підготовку, перепідготовку та підвищення професійної кваліфікації. Підготовка за кожним професійним розрядом ґрунтується на компетентному підході та за модульним принципом.
Робочий навчальний плани підготовки кваліфікованих робітників визначають графік навчального процесу, навчальні предмети, їх погодинний розподіл та співвідношення між загальною професійною, професійно-теоретичною та професійно-практичною підготовкою. Навчання відбувається за робочим навчальним планом, який складено у відповідності до стандарту професійної (професійно-технічної) освіти.
Матеріальна база центру для підготовки кваліфікованих робітників з обраної професії кухар повністю відповідає сучасним вимогам і стандартам. Це сучасна модернізована кухня-лабораторія, де здобувачі освіти можуть закріпити набуті теоретичні знання практичними навичками. Лабораторії обладнані сучасним устаткуванням та пристроями, необхідними для виконання навчальних планів та програм.
Закріпити і поглибити свої знання та навички, перевірити себе на правильність обраної професії, здобувачі освіти мають можливість під час проходження літньої виробничої практики. Практика організовується на базах ресторанів, кафе, закладах громадського харчування. Співпрацюємо з мережею ресторанів та кафе «I Feel City», «GrandPizza», «Тепла Корчма», «Dizzy Club». На виробничу практику здобувачі освіти виходять з багажем теоретичних знань та первинних професійних навичок, що сприяє більш швидкому адаптуванню в різних виробничих ситуаціях.
Під час навчання здобувачі освіти мають змогу взяти участь у всеукраїнських, обласних та міських конкурсах, майстер-класах, що проводять майстри в/н, представники підприємств-партнерів, тематичних ярмарках та ін. Проведення конкурсів є доброю традицією, де здобувачі освіти демонструють свої знання, вміння та навички, проявляючи ініціативу, творчість. Для більш глибокого засвоєння теоретичних і практичних знань, виховання любові, патріотизму, серед учнів проводиться тематичні заняття, де відтворюються народні звичаї, традиції, культура та історія.
Пройшовши повний курс навчання, здобувачі освіти демонструють свої практичні та теоретичні знання, уміння які
отримали під час проходження виробничої практики на підприємствах. Згідно завдання виконують роботи різної складності, демонструють набуті професійні навички, прийоми
приготування страв, проявляють фантазію та естетичний смак при оформленні страв.
Кухар 3 розряду повинен уміти:
Кухар 4 розряду повинен уміти:
За допомогою майстра виробничого навчання кожен випускник отримує місце роботи для проходження виробничої практики, яке далі може бути його
постійним місцем роботи. Попит на таких спеціалістів незмінно високий. За справжніми знавцями кухарського мистецтва полюють працедавці, їх переманюють престижні ресторани, навіть запрошують на роботу до інших країн. А дехто, здобувши необхідний досвід, береться за створенні власної справи, відкриваючи кафе, бар чи ресторан.
В період професійної підготовки виплачується стипендія згідно чинного законодавства. Середній заробіток кухаря залежить від фінансового стану підприємства, форми власності, кваліфікації працівника і в різних регіонах на різних підприємствах може коливатися. Професія кухаря дає можливість займатися індивідуальною трудовою діяльністю та на підприємствах.
Кухарям, випускникам центру присвоюється 3 та 4 розряд. З такою кваліфікацією можна йти в помічники кухаря, поступово дослужитися до су-шефа правої руки, шеф-кухаря, і нарешті, до самого шеф-кухаря.
Шеф-кухар – це вже 5-6 розряди. Останнім часом багато випускників центру залюбки йдуть в особисті кухарі і в їдальні приватних фірм. З урахуванням зарплат цей варіант
перспективний і попит на нього росте.
Професія кухаря пов’язана з багатьма іншими професіями, де предметом праці є продукти. Ті хто мають професію кухаря, легко зможуть оволодіти професіями пекар, кондитер, ресторатор.
Цікаве походження слова «кондитер». Спочатку це було італійське дієслово «кандіере», що означало «варити в цукрі». Це слово збігається з латинським дієсловом «кондитор», що означає майстра, який приготовляє їжу на професійному рівні.
Професію кондитера часто порівнюють з працею художника. І це дійсно так, звичайно ж кондитер - це професійний кухар, але його майстерність цілком присвячено створенню десертів, випічки та інших кондитерських виробів. У цьому мистецтві необхідна особлива смакова пам’ять, відмінне відчуття запахів і витончений смак, величезне творча уява і навіть знання в галузі архітектури, скульптури, а так само художнього мистецтва. Кондитер зобов’язаний прекрасно розбиратися не тільки в продуктах, але і в їх поєднаннях, складі, термінах та умовах зберігання.
Професія кондитера – широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку. У кондитера повинна бути розвинена тактильна, м’язова та температурна чутливість, хороший нюх, слух, смак, правильне відчуття кольору, хороша зорова та моторна координація, високий ступінь координації рухів рук, високий рівень оперативної пам’яті, концентрації та стабільності уваги, вміння переключати та розподіляти увагу, мати розвинуте наочно-дійове та просторове мислення.
Кондитер також повинен мати стійкий інтерес до художньої діяльності та розвинену творчу уяву, добре ліпити і малювати. Професія кондитера потребує високої пунктуальності, акуратності: точно дотримуватися температурного режиму, витримувати точну рецептуру, виконувати всі технологічні операції, витривало переносити знаходження в гарячому цеху, де випікаються вироби, вчасно охолоджувати їх.
Позитивних сторін професії кондитера достатньо багато, бо вона творча, тому прекрасно підходить для людей подібного складу. Саме розуміння того, що робота виконується не марно, а навпаки, доставляє радість людям, окрилює і автоматично піднімає настрій кондитера.
За допомогою цієї професії прекрасно можна самовиражатися, так що можна сказати, кондитер займається чимось на кшталт арттерапії. Напевно, тому більшість кондитерів є життєрадісними і оптимістичними людьми.
Затребуваність кондитерів дуже велика, тому талановитий, але молодий кондитер ніколи не залишиться без роботи.
Ну і звичайно, можливість куштувати смачні кондитерські вироби, звичайно ж, без фанатизму, також додає плюсів цій професії.
Існують у цій професії і мінуси, всі вони пов’язані зі специфікою умов праці в гарячому цеху.
Вибираючи цю професію, важливо пам’ятати, що вона потребує знаходження в специфічних умовах. Високі температури, постійне стояння на ногах, підйом важких дек з виробами – все це має на увазі відсутність проблем зі здоров’ям.
Не випадково, раніше, тільки чоловіки могли бути кондитерами, так як це передбачає важкі фізичні роботи і міцне здоров’я.
Сьогодення вимагає від кондитера особливих знань та вмінь. Особливий акцент ставиться на візажне оформлення кондитерських виробів, яке перебуває
сьогодні на піку моди.
Практична підготовка проводиться у навчально-виробничих майстернях, навчальних лабораторіях, навчально-виробничих підрозділах, а також на робочих місцях.
У процесі виробничого навчання здобувачі освіти вирішують різноманітні виробничі завдання, спрямовані на вироблення певних навичок і вмінь, що стануть їм у потребі у майбутній роботі. Робочі місця здобувачів освіти відповідають вимогам техніки безпеки і виробничої санітарії.
Заняття у майстернях поєднуються з навчанням на виробництві. Мета – засвоєння прогресивних технологічних процесів і перейняття досвіду передових працівників.
При навчанні на виробництві здобувачі освіти набувають професійної самостійності, практичного досвіду. Вони знайомляться з правилами поведінки і внутрішнього розпорядку на підприємстві, з життям трудових колективів. Навчання у складі бригад кваліфікованих робітників дозволяє досягнути найкращих результатів, оскільки здобувачі освіти швидко освоюють всі види робіт, поповнюють професійні знання і набувають виробничих навичок.
Наші партнери: «Булочна №1», «The budka» street fast food, їдальні «АрселорМіттал» Кривий Ріг.
Щороку, в літній період, здобувачі освіти навчального закладу проходять виробничу практику за межами міста на побережжі Азовського та Чорного моря:
Херсонська обл., с. Лазурне ДОТ «Парус», с. Красне ДСОК «Чемпіон».
В період навчання, здобувачі освіти приймають активну участь у Всеукраїнських конкурсах фахової майстерності за спеціальністю, у проведені майстер класів; тижнів дисциплін та днів відкритих дверей.
За результатами здобуття кожної професійної кваліфікації проводиться державна або проміжна (поетапна) кваліфікаційна
атестація, що передбачає оцінювання набутих компетентностей. Поточне оцінювання проводиться відповідно до чинної нормативно-правової бази.
Після завершення навчання кожен учень (слухач) повинен уміти самостійно виконувати всі роботи, передбачені кваліфікаційною характеристикою, технологічними умовами і нормами, встановленими в галузі.
До самостійного виконання робіт учні, (слухачі) допускаються лише після навчання й перевірки знань з охорони праці. Здобувачу освіти, який опанував освітню програму й успішно пройшов кваліфікаційну атестацію за однією професійною кваліфікацією, присвоюється освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» з набутої професії та видається свідоцтво державного зразка про присвоєння (підвищення) професійної кваліфікації.
Здобувачу освіти, який опанував освітню програму й успішно пройшов кваліфікаційну атестацію за двома й більше професійними кваліфікаціями, присвоюється освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» з набутої професії та видається диплом державного зразка.
Здобувачам освіти, які достроково припинили навчання в закладі професійної (професійно-технічної) освіти, присвоюється відповідна професійна кваліфікація за результатами попередньої кваліфікаційної атестації та видається свідоцтво державного зразка про присвоєння (підвищення) професійної кваліфікації.
Сьогодні кондитерське мистецтво потрібне як ніколи. Точки громадського харчування, ресторани високої кухні, кафе, бари – все це буквально набито відвідувачами, щоб витримати величезну конкуренцію, господарі змушені згадувати старі, придумувати нові рецепти солодощів. Для цього, природно, потрібна велика кількість професіоналів в сфері кондитерської кулінарії. Грамотний і досвідчений кондитер буде завжди затребуваний.
Після навчання у випускників дуже високі перспективи щодо працевлаштування. Якщо навіть заклади ресторанного господарства неохоче беруть молодь без
досвіду, є можливість працювати у приватних підприємствах, що бурхливо розвиваються. Великі кондитерські фабрики та цехи теж охоче приймають молодь,
яка стажується та набуває досвіду біля майстрів-кондитерів. Кваліфіковані кондитери мають можливість відкривати власні кафе. Тому поки існує людське суспільство, у робітників харчової промисловості будуть перспективи і, зокрема, у кондитера.
Кухар, пекар, технік-технолог громадського харчування.