MCPPV of Kryvyi Rih, Dnipropetrovsk Region
Cook. Waiter

КУХАР

Професія кухаря дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки. Вона розвивалася разом з цивілізацією, так що можна сказати, це – одна із найдавніших професій. Соціальна важливість професії в суспільстві.

Професія кухаря – одна з найважливіших у людському суспільстві. Це не тільки давня, а й вічна професія. Кухар подібний до художника. І якщо він любить власну професію, то створює вишукані страви творчо, винахідливо. А це приносить людям задоволення.
Характер роботи кухаря.

Сучасний працівник підприємств харчування – технологічно грамотна і творча людина. Кухар повинен мати високий рівень теоретичних знань та професійної підготовки, уміти поєднувати їх у повсякденній роботі.


Кухар вивчає:

  • способи первинної обробки сировини, формування та панірування напівфабрикатів,
  • приготування страв та кулінарних виробів масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки,
  • виготовлення холодних страв та закусок: салатів овочевих, з м’ясом, вінегретів, риб під маринадом, холодців тощо,
  • приготування гарячих та холодних напоїв, солодких страв, приготування прісного, здобного та дріжджового тіста, формування та випікання з нього виробів,
  • оформлення та декорування готових до вживання страв,
  • використання традицій національної кухні,
  • дотримання чистоти і охайності на робочому місці.

Велике значення мають також особисті якості майбутнього кухаря. Він повинен уміти спілкуватися з людьми, бути ввічливим, акуратним, уважним, витривалим. Повинен мати гарний смак, творчу фантазію, міцне здоров’я.


Навчання

Підготовка кваліфікованих робітників за професією кухар може проводитися за такими видами: первинна професійна підготовка, професійне (професійно-технічне) навчання, перепідготовка.

Первинна професійна підготовка передбачає здобуття особою всіх результатів навчання, що визначені стандартами П(ПТ)О.
Професійне (професійно-технічне) навчання або перепідготовка передбачає здобуття особою одного або декількох результатів навчання відповідно до потреб роботодавців-замовників кадрів або особистості.

Підготовка кваліфікованих робітників за професією кухар включає первинну професійну підготовку, перепідготовку та підвищення професійної кваліфікації. Підготовка за кожним професійним розрядом ґрунтується на компетентному підході та за модульним принципом.
Робочий навчальний плани підготовки кваліфікованих робітників визначають графік навчального процесу, навчальні предмети, їх погодинний розподіл та співвідношення між загальною професійною, професійно-теоретичною та професійно-практичною підготовкою. Навчання відбувається за робочим навчальним планом, який складено у відповідності до стандарту професійної (професійно-технічної) освіти.

Матеріальна база Центру

Матеріальна база центру для підготовки кваліфікованих робітників з обраної професії кухар повністю відповідає сучасним вимогам і стандартам. Це сучасна модернізована кухня-лабораторія, де здобувачі освіти можуть закріпити набуті теоретичні знання практичними навичками. Лабораторії обладнані сучасним устаткуванням та пристроями, необхідними для виконання навчальних планів та програм.

Професійно-практична підготовка

Закріпити і поглибити свої знання та навички, перевірити себе на правильність обраної професії, здобувачі освіти мають можливість під час проходження літньої виробничої практики. Практика організовується на базах ресторанів, кафе, закладах громадського харчування. Співпрацюємо з мережею ресторанів та кафе «I Feel City», «GrandPizza», «Тепла Корчма», «Dizzy Club». На виробничу практику здобувачі освіти виходять з багажем теоретичних знань та первинних професійних навичок, що сприяє більш швидкому адаптуванню в різних виробничих ситуаціях.

Конкурси, майстер-класи

Під час навчання здобувачі освіти мають змогу взяти участь у всеукраїнських, обласних та міських конкурсах, майстер-класах, що проводять майстри в/н, представники підприємств-партнерів, тематичних ярмарках та ін. Проведення конкурсів є доброю традицією, де здобувачі освіти демонструють свої знання, вміння та навички, проявляючи ініціативу, творчість. Для більш глибокого засвоєння теоретичних і практичних знань, виховання любові, патріотизму, серед учнів проводиться тематичні заняття, де відтворюються народні звичаї, традиції, культура та історія.

Кваліфікаційні пробні роботи

Пройшовши повний курс навчання, здобувачі освіти демонструють свої практичні та теоретичні знання, уміння які
отримали під час проходження виробничої практики на підприємствах. Згідно завдання виконують роботи різної складності, демонструють набуті професійні навички, прийоми
приготування страв, проявляють фантазію та естетичний смак при оформленні страв.

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ


Кухар 3 розряду повинен уміти:

  • проводити процеси первинної кулінарної обробки сировини;
  • здійснювати допоміжні роботи з виготовлення страв та кулінарних виробів;
  • формувати та панірувати напівфабрикати;
  • готувати страви та кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки: варити, смажити, запікати та випікати вироби;
  • виготовляти страви з концентратів;
  • порціонувати (комплектувати), роздавати страви масового попиту.

  • Кухар 4 розряду повинен уміти:
  • виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини;
  • здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки;
  • готувати птицю для варіння та смаження;
  • готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки;
  • виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо;
  • варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні);
  • готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані;
  • готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м'ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо);
  • готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви;
  • готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби;
  • видавати виготовлені страви.


Працевлаштування

За допомогою майстра виробничого навчання кожен випускник отримує місце роботи для проходження виробничої практики, яке далі може бути його
постійним місцем роботи. Попит на таких спеціалістів незмінно високий. За справжніми знавцями кухарського мистецтва полюють працедавці, їх переманюють престижні ресторани, навіть запрошують на роботу до інших країн. А дехто, здобувши необхідний досвід, береться за створенні власної справи, відкриваючи кафе, бар чи ресторан.


Оплата

В період професійної підготовки виплачується стипендія згідно чинного законодавства. Середній заробіток кухаря залежить від фінансового стану підприємства, форми власності, кваліфікації працівника і в різних регіонах на різних підприємствах може коливатися. Професія кухаря дає можливість займатися індивідуальною трудовою діяльністю та на підприємствах.

Кухарям, випускникам центру присвоюється 3 та 4 розряд. З такою кваліфікацією можна йти в помічники кухаря, поступово дослужитися до су-шефа правої руки, шеф-кухаря, і нарешті, до самого шеф-кухаря.
Шеф-кухар – це вже 5-6 розряди. Останнім часом багато випускників центру залюбки йдуть в особисті кухарі і в їдальні приватних фірм. З урахуванням зарплат цей варіант
перспективний і попит на нього росте.


Споріднення

Професія кухаря пов’язана з багатьма іншими професіями, де предметом праці є продукти. Ті хто мають професію кухаря, легко зможуть оволодіти професіями пекар, кондитер, ресторатор.

Професія офіціант


ОФІЦІАНТ

Офіціант (від лат. Officium – «посада, послуга»). Професія офіціанта – одна з найдавніших. Перші офіціанти були зображені на фресках єгипетських пірамід, вони подавали їжу на стіл фараону. Багато нині всесвітньо відомих людей починали свою кар’єру з цієї професії і не соромляться, а навпаки, з вдячністю згадують роки праці офіціантом і той неоціненний досвід, який вони отримали завдяки цій древній професії.
Офіціант повинен володіти здібностями актора, дипломата, лікаряпсихіатра, мати добре розвинену мову, чітку дикцію, приємні риси обличчя, гарну поставу та ходу. Він має бути ввічливим, дотепним, фізично витривалим, винахідливим та люб’язним.


Характер роботи офіціанта


Робота офіціанта достатньо напружена. Він практично постійно знаходиться в русі і на ногах. Робочий день часто починається рано вранці, іноді доводиться працювати в нічний час, у вихідні та святкові дні. Офіціанти здійснюють розрахунки з клієнтами, несуть матеріальну відповідальність.
Професійна діяльність офіціанта передусім передбачає спеціально спрямоване спілкування між ним і відвідувачами. За робочий день офіціант спілкується з різними за віком та індивідуально-психологічними характеристиками людьми: молодими і літніми, жінками і чоловіками, спокійними і дратівливими, активними, енергійними і повільними.
Всі вони різні, але потребують поради і допомоги офіціанта, іноді покладаються на його смак і професійну компетенцію.

Офіціант повинен знати меню свого закладу, технологію приготування страв, їх характеристику і ціни. Він може порекомендувати гостям відповідні до їх замовлення алкогольні напої. Кожний робочий день офіціанта – це енциклопедія психологічних контактів. Той, хто обирає професію офіціанта, повинен легко і вільно вступати в контакти з різними людьми, за всіх обставин бути ввічливим, тактовним, приємним у спілкуванні.


Завдання та обов’язки офіціанта:

  • готує залу до обслуговування споживачів;
  • отримує посуд, прибори, столову білизну;
  • полірує посуд, прибори;
  • складає серветки різними способами;
  • здійснює попередню сервіровку столів;
  • приймає замовлення від споживачів;
  • отримує страви в роздавальні та в буфеті;
  • подає страви і напої;
  • обслуговує неофіційні банкети;
  • оформлює рахунки і розраховується за ними зі споживачами;
  • прибирає використані посуд, прибори;
  • замінює столову білизну.


Навчання


Підготовка кваліфікованих робітників за професією офіціант включає первинну професійну підготовку, перепідготовку та підвищення професійної кваліфікації. Підготовка за кожною професійною кваліфікацією ґрунтується на компетентнісному підході та структурується за модульним принципом. Робочі навчальні плани підготовки кваліфікованих
робітників визначають графік навчального процесу, навчальні предмети, їх погодинний розподіл та співвідношення між загальнопрофесійною, професійно-теоретичною та професійно-практичною підготовкою.
Навчання відбувається за робочим навчальним планом, який складено у відповідності до Стандарту професійної(професійно-технічної) освіти.

Матеріальна база


Матеріальна база для підготовки фахівців з даної професії повністю відповідає сучасним вимогам і стандартам. Умови наближені до умов виробництва. Це сучасна «Лабораторія обслуговування відвідувачів», «Кафе-майстерня», де здобувачі освіти можуть у повному обсязі відпрацьовувати відповідні навички. Лабораторії обладнані
барною стійкою, барними столами та стільцями, м’якими меблями, що використовуються в кафе та ресторанах, та відповідним посудом.


Професійно-практична підготовка


Професійно-практична підготовка здійснюється шляхом поєднання виробничого навчання в майстернях Центру та виробничої практики на підприємствах міста та за його межами. Для набуття виробничих навичок до послуг здобувачів освіти сучасно обладнані лабораторії, де здобувачі освіти мають можливість закріпити теоретичні навички.
На виробничу практику здобувачі освіти виходять з багажем теоретичних знань та первинних професійних навичок, що сприяє більш швидкому адаптуванню в різних виробничих колективах.


Серед наших партнерів:

  • Ресторани: "Околиця", "Тепла корчма", "Груша";
  • Кафе: «I Feel», Pangastro, Gastro Cafe 15;
  • та інші.

Конкурси, майстер-класи


Упродовж всього навчання здобувачі освіти приймають участь у Всеукраїнських конкурсах фахової майстерності, майстер-класах, олімпіадах як на рівні міста, так і області. Наші учні є переможцями таких конкурсів та олімпіад.
Наприклад, Глеб Таніч посів ІІІ місце у Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності серед здобувачів освіти з професії офіціант, Тетяна Сахацька зайняла І місце в обласній олімпіаді серед здобувачів освіти з професії офіціант.


Кваліфікаційні пробні роботи


За результатами здобуття кожної професійної кваліфікації проводиться державна або проміжна (поетапна) кваліфікаційна атестація, що передбачає оцінювання набутих компетентностей й визначається параметрами: «знає – не знає»; «уміє – не вміє». Поточне оцінювання проводиться відповідно до чинної нормативно-правової бази.

Представники роботодавців, їх організацій та об’єднань долучаються як до кваліфікаційних іспитів, так і до захисту дипломних або творчих робіт. Після завершення навчання кожен учень (слухач) повинен уміти самостійно виконувати всі роботи, передбачені кваліфікаційною характеристикою, технологічними умовами і нормами, встановленими у галузі.


Кваліфікаційні вимоги


Повинен уміти: готувати зал до обслуговування споживачів, отримувати посуд, прибори, столову білизну; полірувати посуд, прибори; складати серветки різними способами; здійснювати попередню сервіровку столів; приймати замовлення від споживачів; отримувати страви в роздавальні та в буфеті; подавати страви і напої; обслуговувати неофіційні банкети; оформляти рахунки і розраховуватися по них із споживачами; прибирати використаний посуд та прибори; замінювати столову білизну.


Працевлаштування


Сьогодні ресторанний бізнес бурхливо розвивається і постійно потребує кваліфікованих кадрів, а професія офіціанта не відмирає тому, що жоден ресторан, кафе, бар, місце продажу напоїв та їжі неможливі без офіціанта.
Так і у випускників нашого Центру немає жодних проблем із працевлаштуванням. Всі вони працюють на підприємствах міста, бо їхній рівень знань і навичок повністю відповідає вимогам роботодавців.


Перспективи


Завдяки створенню розгалуженої мережі підприємств ресторанного господарства: кафе, ресторанів, барів, казино, кав'ярень і пабів, які розповсюджені по всій країні, але найбільш сконцентровані у великих містах, туристичних центрах і різняться між собою кількістю працівників, видами послуг, що надаються, потреба в офіціантах існує постійно. За 10—15 років праці здібні офіціанти досягають такого рівня розвитку, що стають керівниками підприємств, бізнесменами, і самостійно організовують ресторани, кафе та бари, створюючи нові робочі місця та добробут для себе і інших людей.


Споріднені професії:


Бармен, буфетник, адміністратор, метрдотель.

Адміністратор